Logo


Niets is zo belangrijk als afscheid nemen. Dit bepaald je hele rouwproces.
Je bent net bevallen, je kindje is overleden en je wordt overspoeld met informatie.
Maar het belangrijkste is wat jij wilt!


Stel je zelf deze vragen:

- Wil je het kindje mee naar huis nemen?
- Wil je een begrafenis of crematie?
- Wat zijn je mogelijkheden?
- Wat is er allemaal mogelijk?
- Wil je het achter laten in het ziekenhuis? En zo ja? Waarom?

Kijk eerst naar wat je echt zelf wil en kijk dan naar de mogelijkheden. Een passend afscheid is altijd mogelijk of je kindje nou een foetus is van 12 weken of een baby is die even geleefd heeft of doodgeboren is. Het maakt niet uit! Afscheid nemen is het belangrijkste in het gehele proces!

Zoals beschreven in 'Afscheid van een kindje' heb je te maken met de wet.
Als je kindje jonger is dan 24 weken, zijn er geen wetten en regels. Indien je kindje ouder is dan 24 weken dan ben je verplicht om te begraven of cremeren.
Je kan dan een ondernemer inschakelen of alles zelf regelen.

Mijn advies is om na te gaan of je verzekerd bent om eventuele kosten te dekken. Ik adviseer om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij over je polis.  Omdat doodgeboren kindjes jonger dan 24 weken wettelijk gezien begraven of gecremeerd hoeven te worden (het mag wel), worden de kosten voor begraven of cremeren vaak niet gedekt en zijn de kosten voor de ouders. Om deze reden laten ouders vaak hun kindje achter in het ziekenhuis die deze kosten wel vergoeden. Eigenlijk omdat men geen raad weet. Een begrafenisondernemer kan makkelijk zijn, maar de kosten kunnen erg oplopen en helemaal als de kosten niet gedekt worden. Men is daar niet op voorbereidt. Niemand rekent erop dat zijn/haar kindje overlijdt.


Ben je verzekerd en worden alle kosten gedekt?
Dan is mijn advies om alles te laten regelen naar wens.

Worden de kosten niet gedekt? Denk even een paar keer na of je je kindje achterlaat in het ziekenhuis!
Er zijn echt mogelijkheden!
Neem de tijd om na te denken. Je kan je kindje eventueel achterlaten in het ziekenhuis en later weer ophalen. Meestal geldt er een bedenktijd van ongeveer 3 dagen.


Belangrijk!!
Alle kindjes mogen begraven of gecremeerd worden ongeacht de leeftijd (van het vruchtje).
Veel mensen maken zich druk om de kosten die het proces meedragen, maar je kunt zelf de hoogte van je kosten bepalen.

Een begrafenisondernemer kost een hoop geld als je alles zelf moet betalen, daarom kun je het zelf ook regelen.
Wat moet je doen en wat kun je doen?

Bij een kindje ouder dan 24 weken moet je de wet nastreven.
Je kunt zelf aangifte doen van overlijden bij de gemeente en dan krijg je een verlof mee. Meestal doet de vader dit.
Bij kindjes jonger dan 24 weken heb je een bewijs van overlijden nodig van het ziekenhuis om te kunnen begraven of cremeren.

En dan?
Je kunt zelf contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats om je kindje te begraven of te cremeren.
Let op: een kindje mag pas na 36 uur wettelijk gezien begraven of gecremeerd worden.

Wil je je kindje naar huis meenemen of in het ziekenhuis laten tot de begrafenis of crematie?
Je mag je kindje altijd mee naar huis nemen. Dit is een persoonlijke keuze. Sommige ouders willen het kindje graag opbaren in hun eigen bedje en andere ouders vinden het een eng idee om hun kindje mee te nemen.
Het kindje mag mee in de auto, dit kan bijvoorbeeld in een mandje.


Waar koop ik zonder begrafenisondernemer betaalbare mandjes of een kistje?

Wolkenkistjes heeft een assortiment mandjes en kistjes. Maar je kunt zelf ook iets maken of kopen. Je mag en kan dus zelf ook een betaalbaar mandje of kistje kopen.


Thuis opbaren

Er zijn geen voorwaarden, regels en wetten voor het opbaren van een kindje.
Wel is het van belangrijk dat het kindje zo 'koel' mogelijk ligt, tussen de 4 tot 6 graden Celsius. Ik adviseer om koelelementjes te gebruiken.

Kindjes zijn erg kwetsbaar. Afhankelijk van de leeftijd zijn er mogelijkheden om het kindje te wassen en aan te kleden. Maar bij hele kleine kindjes (foetussen) is het raadzaam om goed te koelen.
Er treden ook veranderingen op.  Bij een thuisopbaring wen je als ouder zijnde aan de veranderingen die optreden, omdat je je kindje de hele dag kunt zien.
Voor de buitenwereld vallen deze veranderingen ook op. Bij sterke veranderingen kan dit heel naar zijn voor andere nabestaanden. Je kan er dan voor kiezen om het kistjes of mandje dicht te doen. Geef de mensen om je heen zelf de keus om wel of niet te kijken en bij twijfels kun je verschillende maatregelen treffen.


Tips bij thuis opbaren:

- Smeer de lipjes in met vaseline, dat is om uitdroging te voorkomen
- Gebruik voor het koelen geen huis- en tuin koelelementen, maar koop bij de apotheek een groot formaat Heath Care ColdHold Pack
- Gebruik geen bedkoeler voor volwassenen, deze hebben een te grote koelcapaciteit en dan zijn bevriezingen niet te voorkomen.

Er kan een grote behoefte zijn om je kindje te willen vasthouden. Doe dit niet langer dan 10 minuten. Omdat het kindje koud is en dat vervelend kan aanvoelen is het raadzaam om een wikkeldoek te gebruiken.

Indien andere mensen afscheid willen nemen en zij het eng vinden, dan kun je je kindje bedekken met een doorzichtige doek, zodat men niet alle details ziet. Het is dan minder confronterend en toch kunnen zij afscheiden nemen. Zo'n doek kan ook wel weer iets liefs en beschermend hebben.
Niet opbaren

Indien je de keus hebt genomen om je kindje niet op te baren, kun je je kindje in het ziekenhuis laten en later ophalen om te begraven of te cremeren.
Vaak blijven foetussen in het ziekenhuis, maar je kan er ook voor kiezen om het kindje mee te nemen en het kistje of mandje dicht te houden. Hele jonge kindjes veranderen heel snel door het lichaamsvocht. Vaak is er sprake van Maceratie. Het huidje laat los doordat vruchtwater de tijd heeft gehad om in te werken in de baarmoeder.


Na de begrafenis of crematie kunt zelf thuis bijvoorbeeld in besloten kring gezamenlijk wat drinken.
Bij crematie kunt u na een maand (wettelijk bepaald) de as ophalen. U bent vrij om zelf een urn te kopen of bijvoorbeeld het as uit te strooien op een gekozen plekje.

Een kindje jonger dan 24 weken mag je zelf op een gekozen plekje begravenHet kan voor een vader erg bevorderlijk zijn voor het rouwproces om alles zelf te regelen in overleg met de moeder. Het is belangrijk om de wensen na te streven en elkaar te betrekken in het proces.


Kort samengevat:

Er zijn altijd mogelijkheden! Ook als u een erg klein budget heeft! Je kunt er voor kiezen om heel veel dingen zelf te regelen:

Het meenemen van een kindje uit het ziekenhuis, de aangifte bij de gemeente, het kistje of mandje, een wikkeldoekje, het begraven of cremeren en een afscheidsplechtigheid thuis. Denk ook aan kaartjes en later eventueel de aanschaf van een urntje.

Mocht u behoefte hebben aan hulp, dan kunt u altijd bellen voor advies.
Ik kan u begeleiden in uw keuzes.