Logo


Kennis maken en afscheid nemen...


Hoe dubbel is dit?

Je hebt niet heel veel tijd om herinneringen te maken en als je zwanger bent denk je er al helemaal niet over na dat dit je zult overkomen..
Om een duidelijk beeld van je kindje te krijgen kun je je kindje vasthouden en zien. Niet elke ouder wil dit, maar het is wel aan te raden.
Het lastige van alles is dat je alles maar één keer kunt doen. Overdoen kan niet meer en spijt komt dan te laat.

Achteraf vinden de meeste ouders hun kindje mooi. De details van de handjes en voetjes maken een diepe indruk en ontroert. Het uiterlijk van het kindje wordt vergeleken met de ouders en er ontstaat trots.
Er bestaan gemeende gevoelens:

Ons kind was erg gemacereerd en daarom echt niet mooi om te zien. Het was goed om hem te bekijken en vast te houden, maar wij wilden hem niet te lang op de kamer bij ons houden.

Volg je hart en je eigen gevoel.


Waarschijnlijk wil je na de bevalling zo snel mogelijk naar huis. Maar thuiskomen betekent de leegte van de kinderkamer, je wordt overspoeld met emoties en verdriet. Je moet je leven weer oppakken en het is net alsof je onzichtbaar ben, je hebt geen kindje, maar je bent wel moeder geworden.

Veel ouders hebben moeite met de lege kinderkamer en kunnen het kamertje zien als een gedenkplek. Denk goed na wat je wilt, er zijn mensen die spijt hebben gehad dat ze het kindje niet mee naar huis hebben genomen.

Veel partners voelen zich machteloos, overbodig en onzeker. Zij moeten meemaken en zien hoeveel pijn de moeder heeft. Maar zelf zitten ze ook vol met onbegrip en emoties. Vandaar het eerdere advies om de partner dingen te laten regelen en zodat zij zich echt betrokken voelen. Het gevoel om iets te kunnen doen en te betekenen voor zowel moeder als het kindje neemt misschien een klein beetje het gevoel van machteloosheid weg.

Zoek steun bij familie en vrienden. Verschillende emoties zullen aan bod komen door het verlies; Schuldgevoelens, angstgevoelens, gevoelens van falen.
Er bestaan heel veel websites over rouwverwerking en lotgenoten.


Ik heb het al gehad over dat je je kindje een naam kunt geven en een kaartje kunt sturen naar de mensen om je heen.
Echter zijn er meer mogelijkheden die kunnen helpen bij het rouwproces.


'Maak herinneringen!'


Herinneringen zijn belangrijk, je kunt er geen genoeg van hebben.


Afdrukjes

Je kunt in het ziekenhuis of eventueel thuis afdrukjes laten maken van de handjes en voetjes van je kindje.
Deze kun je eventueel gebruiken op je kaartje. Maar met deze afdrukjes kun je later ook heel veel doen.


Foto's

Je kunt foto's laten maken van je kindje. Dit kun je zelf doen, maar er zijn ook stichtingen die dit gratis doen.

Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met 17 jaar. 

Bezoek de Handleiding HTML

Stichting Earlybirds is er speciaal voor prematuurkindjes. Stichting Earlybirds Fotografie komt naar het ziekenhuis om ouders een kosteloze reportage aan te bieden. De fotograaf legt met zorg, liefde en respect jullie kindje vast tijdens de dagelijkse routine.

Bezoek de Handleiding HTML


Herinneringsboek en herinneringsdoos

Tastbare herinneringen zijn voor iedereen belangrijk. Ook voor andere kinderen in het gezin geeft het betekenis.

Je kan een herinneringsboek maken, maar ook een doos(je) waar je persoonlijke spulletjes in kan bewaren.

Dit kun je op je eigen manier invulling geven.

In een dagboek kun je al je gevoelens van je afschrijven. Op het internet kun je genoeg andere blogs lezen en ervaringen delen.

Voor het rouwproces is het van belang dat je de tijd kunt nemen en bezig kunt zijn met verlies van je kindje.


Verstrooiing per ballon

Hemelvlucht.nl biedt binnen Europa de unieke mogelijkheid om de as van uw dierbare te verstrooien op een stratosfaire hoogte van +/- 25 km in de atmosfeer middels een indrukwekkende asverstrooiingsballon.

CVX-8ZRWEAAr24g - Groot
Muziek


Dit liedje is speciaal gemaakt voor overleden kindjes